Grzybnia Mleczaj Rydz 10G27.00 zł z VATKlienci kupujący ten produkt wybrali także...Specyfikacja
Opis produktuMLECZAJ RYDZ
(Lactarius deliciosus) Mleczaj rydz jest wyśmienitym grzybem jadalnym, należy do najbardziej pożądanych grzybów leśnych, określany jako wyborny. Wysoko ceniony i poszukiwany w celach kulinarnych, nadaje się do pieczenia na ruszcie, smażenia na maśle, także do kiszenia i marynowania. Smak i zapach nie ma sobie równych. Występowanie Miejscami dość częsty. Owocniki wyrastają od lata do jesieni, gromadnie pod sosnami, lubi gleby piaszczyste, obrzeża lasów, miejsca trawiaste. Rośnie w lasach iglastych sosnowych i mieszanych oraz młodnikach iglastych, najczęściej pod sosnami tworzy bowiem mikoryzę z tym gatunkiem drzew. Porady dotyczące hodowli. Aplikować grzybnię od połowy kwietnia do października. W miejscu aplikacji grzybni powinny rosnąć drzewa iglaste najlepiej sosna, korzystnie jest gdy drzewa są stosunkowo młode. Jako podłoże zaleca się stosować gotową ziemię ogrodniczą z dużą zawartością torfu. Uprawa i pielęgnacja 1. Wokół pnia drzewa wykopać 3 otwory o średnicy 30-40 cm i głębokości 15 cm. Otwory wykopać w odległości 0,5 – 5m ( ok. 10 średnic pnia ) od pnia drzewa. 2. Otwory wypełnić do połowy przygotowanym podłożem, następnie umieścić grzybnię w proporcji 1/3 opakowania na każdy otwór. Zasypać podłożem do poziomu gruntu i mocno ubić. 3. Miejsce aplikacji starannie podlać, 1 wiadro wody wokół każdego dołka. 4. Przykryć warstwą liści, igieł, mchu, gałązek itp. z lasu. 5. Dobry wpływ na rozwój grzybni ma zastosowanie roztworu cukru ( 10 g na 10 litrów wody ) 6. W okresie owocowania, w przypadku braku opadów zaleca się cykliczne zwilżanie gleby. Owocowanie W sprzyjających warunkach grzyby mogą pojawiać się w pierwszym lub drugim roku po posadzeniu grzybni. Grzybnia powinna owocować 3-4 lata. Wydajność W ciągu jednego roku, pod jednym drzewem możemy zebrać od kilku do kilkunastu grzybów. Opakowanie Sproszkowana grzybnia biologiczna na ziarnie. Prawdopodobieństwo plonowania 85% - 87% |