Grzybnia Koźlarz Czerwony 10G27.00 zł z VATKlienci kupujący ten produkt wybrali także...Specyfikacja
Opis produktuKOŹLARZ CZERWONY
(Leccinum aurantiacum) Koźlarz czerwony jest wyśmienitym grzybem jadalnym, szczególnie smaczne są jędrne, młode owocniki. Grzyb ten wykorzystywany jest do wielu potraw - sosów, zup, jako aromatyczny dodatek do mięs i przetworów, świetnie nadaje się do duszenia i suszenia. Jego wartości smakowe i aromatyczne są równe wartościom najlepszych borowików - prawdziwków. Ma łagodny smak i delikatny grzybowy zapach. Średnica dochodzi do 20 cm. Występowanie Spotkać go można od czerwca do końca listopada - owocniki rosną nawet podczas mocnych przymrozków. Żyje w mikoryzie z osiką i topolą. Rośnie w lasach oraz zaroślach, pod osikami i topolami, także poza lasem. Porady dotyczące hodowli. Aplikować grzybnię od połowy kwietnia do października. W miejscu aplikacji grzybni powinny rosnąć drzewa liściaste najlepiej osika lub topola, korzystnie jest gdy drzewa są stosunkowo młode. Jako podłoże zaleca się stosować gotową ziemię ogrodniczą z dużą zawartością torfu. Uprawa i pielęgnacja 1. Wokół pnia drzewa wykopać 3 otwory o średnicy 30-40 cm i głębokości 15 cm. Otwory wykopać w odległości 0,5 – 5m ( ok. 10 średnic pnia ) od pnia drzewa. 2. Otwory wypełnić do połowy przygotowanym podłożem, następnie umieścić grzybnię w proporcji 1/3 opakowania na każdy otwór. Zasypać podłożem do poziomu gruntu i mocno ubić. 3. Miejsce aplikacji starannie podlać, 1 wiadro wody wokół każdego dołka. 4. Przykryć warstwą liści, igieł, mchu, gałązek itp. z lasu. 5. Dobry wpływ na rozwój grzybni ma zastosowanie roztworu cukru ( 10 g na 10 litrów wody ) 6. W okresie owocowania, w przypadku braku opadów zaleca się cykliczne zwilżanie gleby. Owocowanie W sprzyjających warunkach grzyby mogą pojawiać się w pierwszym lub drugim roku po posadzeniu grzybni. Grzybnia powinna owocować 3-4 lata. Wydajność W ciągu jednego roku, pod jednym drzewem możemy zebrać od kilku do kilkunastu grzybów. Opakowanie Sproszkowana grzybnia biologiczna na ziarnie. Prawdopodobieństwo plonowania 85% - 87% |